Vieraan koiran kohtaaminen

14.06.2022

Koiriin liittyy vahvasti oletus, että kaikki koirat pitävät vieraistakin ihmisistä ja silittämisestä. Tämä oletus ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Koirat ovat hyvin erilaisia luonteeltaan, eivätkä läheskään kaikki pidä vieraan ihmisen lähestymisestä tai silittelystä. 

Usein kadulla vastaan tulevan koiran heiluva häntä saa ihmiset kuvittelemaan, että koira suorastaan odottaa ihmisen silityksiä. Heiluva häntäkään ei aina tarkoita sitä, että koira pitäisi jostain asiasta. Hännän heilutuksia on erilaisia. Jos häntä heiluu jäykästi ja pienellä liikkeellä, on kyse jostain muusta kuin iloisesta hännän heiluttajasta. Todennäköisesti koiraa jännittää tällöin tai se on hieman epävarma tilanteesta. 

Vieraan koiran kannattaa antaa aina itse lähestyä ihmistä. Tällöin koiralla on mahdollisuus valita, haluaako se tulla luokse vai ei. Jos koira päättää olla lähestymättä ihmistä, se on täysin normaalia ja hyväksyttävää. Mikäli koira on hieman arka ja ihminen haluaa edesauttaa sitä, että koira tulisi luokse, kannattaa kääntyä niin, että on kylki kohti koiraa, jolloin tilanne ei ole niin uhkaava koiran mielestä. Kyykyssä oleminenkin tai tuolilla istuminen voivat helpottaa tilannetta. Myös pään poispäin kääntäminen koirasta viestii koiralle, ettei ole mitään hätää. Suoraan kohti koiraa lähestyminen ja silmiin tuijottaminen ovat koiran mielestä uhkaavia eleitä koska luonnossa koirat lähestyisivät toisiaan aina kaukaa kiertäen. Tämä on yksi syy siihen, minkä takia koirat ilman koulutusta usein haukkuvat ohitustilanteissa toisilleen. Luonnossa koirat kunnioittaisivat toistensa reviiriä, eivätkä ohittaisi toisiaan niin läheltä. Monesti tilan antaminen ja se, ettei koiraan kiinnitetä sen kummemmin huomiota, houkutella tai pakoteta, saa arankin koiran lopulta kiinnostumaan vieraasta ihmisestä. 

Jos koira päättää lähestyä vierasta ihmistä, sen kannattaa antaa haistella rauhassa ilman, että pyrkii silittelemään koiraa. Mikäli koira on arka, jo pelkästään ihmistä lähestyminen on sille iso asia, eikä silittämistä kannata edes yrittää. Jos koira on suostuvainen silityksiin, sitä voi rapsutella kevyesti kaulasta.  Koiran päälle ei missään nimessä kannata kumartua, eikä silittämistä kannata aloittaa pään päältä. Kumpikin voi tuntua koirasta pelottavalta. Silittämisen ja rapsuttelun lomassa kannattaa tarkkailla koiran elekieltä. Jos koira viestii, ettei pidä silittelystä, kannattaa silittäminen lopettaa ja antaa koiralle tauko. Voi olla, että hetken päästä se tulee pyytämään lisää rapsutuksia. Vaikka koiralla olisikin koko ajan mahdollisuus poistua tilanteesta, voi olla, että se ei osaa valita poistumista ja tämän takia koiran eleiden seuraaminen on tärkeää.


Jos koirasi ei pidä vieraiden ihmisten rapsutteluista tai ei halua lähestyä vierasta ihmistä:

  • Yritä hyväksyä asia. Kaikki koirat eivät pidä vieraista ihmisistä ja se n ihan yhtä normaalia kuin se, että kaikki ihmisetkään eivät pidä siitä, että vieras koira tulee haistelemaan.
  • Kerro rohkeasti innokkaille silittäjille, että koirasi ei pidä silittelystä ja ole koirasi puolella. Monesti ihmiset ymmärtävät, kun asian kertoo avoimesti. Voit kertoa, että koirasi on arka tai hieman epävarma.
  • Houkuttelu ja pakottaminen kannattaa unohtaa. Lue koiran elekieltä. Älä aseta koiraa tilanteeseen, joka on sille epämiellyttävä.
  • Palkitse koiraa vieraan ihmisen katsomisestakin. Palkan suunta kannattaa olla ihmisestä poispäin. 
  • VINKKI! Jos pysähdyt juttelemaan tutun kanssa lenkillä ja huomaat koirasi olevan epävarma tilanteesta tai turhautuvan, kun matka ei jatkukaan, voit heitellä koiralle ruokaa maahan etsittäväksi.
  • Opeta koiralle vieraan tervehtiminen esim. kuonokosketuksen avulla ja kerro vieraille, että koirasi on oppinut toimimaan niin vieraita tervehtiessä.

Tiesitkö muuten, mitä tarkoittaa, jos koiralla on talutushihnassa kiinni keltainen nauha? Se kertoo, että muiden koirien ja ihmisten toivotaan olevan lähestymättä koiraa. Keltainen nauha- kampanja on aikoinaan saanut alkunsa Kanadasta ja sitä käytetään ympäri maailman.