Apua! Koira haistelee lenkillä liikaa.

31.05.2022

Mitä jos koira ei etene lenkillä ihmisen tahtiin vaan keskittyykin haistelemiseen?

Haistelu on osa koiran elämää. Kun koira saa tehdä lajilleen tyypillisiä asioita, se voi hyvin. Haistelu rentouttaa ja rauhoittaa koiraa, joten kannattaa antaa sen haistella. Lenkkeilyyn liittyy usein paljon odotuksia ja joskus sujuva lenkkeily voi vaatia oman ajatusmaailman muokkaamista melko radikaalistikin. Jos koira on hankittu lenkkeilykaveriksi reippaille kävelylenkeille ja koiran mielestä mikään muu kuin haistelu ei ole sopivaa tekemistä lenkillä, kannattaa mieluummin hyväksyä tilanne ja antaa koiran haistella kuin lähteä väkisin repimään koiraa perässä. Se kun ei ole kivaa kenellekään.

Ajattelen itse asiasta niin, että jos koira on odottanut kotona yksin koko päivän, että omistaja tulee töistä kotiin, on vähintään kohtuullista antaa koiran tehdä hetki asioita, jotka se kokee mieluisaksi ja mikäpä sen parempaa tekemistä kuin haistelu. Koirat elävät muutenkin pitkälti ihmisen tahdon mukaisesti niin suotakoon pieni haisteluhetki jokaiselle koiralle.

Haistelussa on myös se hyvä puoli, että koira väsyy siitä aivan eri tavalla kuin vaikkapa juoksulenkistä. Juoksulenkki kyllä väsyttää kehoa, mutta mieli tuskin on kovin rauhallinen fyysisen rasituksen jälkeen tai ainakin kestää hetken, ennen kuin mieli rauhoittuu. Haistelu itsessään kertoo jo koiran rennosta mielentilasta koska stressaantunut, pelokas tai jännittävä koira ei siihen edes helposti kykene. Joten... paras antaa koiran haistella. Eipä ainakaan tarvitse lähteä erikseen nose work-treeneihin.

Hajuaistin avulla koira saa valtavasti tietoa ympäristöstään. Juoksuaikaiset nartut jättävät uroksille hajumerkkejä omasta kulkureitistään ja päinvastoin. Haju kertoo myös, jos lähistöllä on kulkenut vaikkapa saaliiksi kelpaava eläin. Jos joskus lenkillä koiran käytös muuttuu yhtäkkiä, etkä itse löydä ympäristöstä mitään, mikä reaktion olisi voinut aiheuttaa, syynä voi olla haju, jonka koirasi haistoi. Muita koiria jännittävässä koirassa jo pelkkä toisen koiran haju voi herättää pelon tunteita ja huolestumista.

Oma koirani ei kahtena ensimmäisenä vuotenaan haistellut lenkeillä juuri lainkaan. Olisin toivonut sen haistelevan ja ihastelinkin koiranomistajia, jotka saivat rauhassa kulkea metsässä ja nauttia luonnosta ilman, että koiralla olisi koko ajan kiire eteenpäin. Meillä rauhassa lenkkeily oli vain kaukainen haave jossain näkymättömissä. Asia kuitenkin korjaantui, mutta harva ehkä uskoo, että miten - ruokavalion muutoksella. Koko koira rauhoittui muutenkin ruokavalion muutoksen myötä ja niin muuttui lenkkeilykin rauhallisemmaksi. Nykyään Kerttu ei muuta tekisikään kuin haistelisi ja tutkisi, mitä hajuja ja makuja maasta löytyy. 


Jos koirasi haistelee, anna haistella! Voithan itse käydä nopeatempoisemmalla lenkillä toisena ajankohtana.