Mitä tarkoitetaan koiran virikkeistämisellä?

02.06.2022

Koska ihmisen kanssa eläessään koiralla ei ole mahdollisuutta elää ympäristössä, jossa se luontaisesti eläisi tai tehdä asioita, joita se luonnossa eläessään tekisi, kannattaa koiralle järjestää sille lajityypillistä tekemistä. Tätä kutsutaan koiran virikkeistämiseksi. Mitä paremmat mahdollisuudet koiralla on lajityypilliseen tekemiseen eli tehdä koiramaisia asioita, sitä onnellisempi koira on. Lajityypillisen tekemisen mahdollistaminen parantaa koiran elämänlaatua huomattavasti. Se edistää koiran rauhoittumista ja rentoutumista sekä palautumista, vähentää stressiä, tuottaa iloa ja mielihyvää, vähentää riskiä käytösongelmille ja auttaa niiden hoitamisessa. Virikkeistäminen myös kasvattaa koiran itseluottamusta, mikä kannattaa huomioida, kun halutaan rohkaista arkaa tai epävarmaa koiraa.

Koiralle lajityypillistä tekemistä on:

  • haistelu ja ympäristön tutkiminen rauhassa
  • repiminen
  • kaivaminen
  • etsiminen
  • ruuan eteen työskentely ja pureskeleminen
  • leikkiminen

Koiran lajityypillistä käyttäytymistä on helppo matkia ruuan avulla. Sen vuoksi päivittäistä ruoka-annosta ei kannata tuhlata antamalla sitä ruokakupista suoraan koiran nenän eteen. Ruokakuppi on ihmisen keksimä väline, jolla helpotetaan omaa elämää muttei koiran. Koira nauttii enemmän ja tulee kylläisemmäksi, kun se saa nähdä vaivaa ruokansa eteen. Asiasta on tehty tutkimuksiakin ja on havaittu, että jos koiran antaa valita syödäkö ruokakupista vai niin, että ruuan kanssa on mahdollista työskennellä, se valitsee työskentelyn.

Yksinkertaisin ja helpoin tapa virikkeistää koiran ruoka on heittää ruoka maahan ja antaa koiran etsiä. Sen voi tehdä kotipihassa tai kesken lenkin. Ruokaa voi myös piilotella sisällä tai ulkona sinne tänne. Lattialistojen päälle, tuolien ja pöytien jalkojen viereen, mattojen päälle tai koiran lelukoppaan. Koira tulee iloiseksi jokaisesta löytämästään ruokapalasta. Ruokaa voi piilottaa myös pieniin pahvilaatikoihin. Wc- ja talouspaperien hylsyt käyvät tähän mainiosti. Laita ruoka hylsyyn, sulje päät taittelemalla ja anna koiran repiä. Vahdi kuitenkin koko ajan, että koira ei syö pahvia tai mitään muutakaan syötäväksi kelpaamatonta.

Virikkeistämistä varten on olemassa myös erilaisia kaupallisia tuotteita, mutta niitä voi tehdä myös itse jo kotoa löytyvistä asioista. Tähän oivia vaihtoehtoja ovat vaikkapa jääpalamuotit. Koiran on vaikeampi saada ruoka pienistä jääpalamuotin koloista kuin vaikkapa ruokakupista. Pienikin ruokailun hidastaminen tuo vaihtelua koiran elämään. Usein kuulen sanovan, että "ei siinä mennyt kuin 5 minuuttia, kun koira löysi piilotetut ruuat". Arvaa mitä! Viisikin minuuttia on paljon! Siihen ei tarvitsekaan kulua pidempää aikaa. Ruokakupista koira ahmii ruokansa alle minuutissa, joten siihen verrattuna 5 minuuttia on pitkä aika. Ja jos jaksaa virikkeistää päivän jokaisen ruokailuhetken, koirahan suorastaan halkeaa onnesta. 

Kokeile virikkeistää koiran ruoka 2 viikon ajan ja katso huomaatko jotain muutosta koiran käyttäytymisessä. Saatat yllättyä!