Miten meillä on sujunut koiran ja vauvan yhteiselo?
Moni pohtii ennen vauvan syntymää, että miten koira tulee reagoimaan uuteen perheenjäseneen. Syystäkin koska muutos on iso ja tilanne voi olla stressaava koiralle. Jos koira ottaa tilanteen rennosti, hyvä niin mutta reagoi koira sitten miten hyvin tahansa, koskaan ei voi olla tarpeeksi varovainen. Koiran reagointi voi olla yllättävää uusissa tilanteissa. Muutokselle kannattaa antaa aikaa. Tilanteeseen voi myös halutessaan valmistautua etukäteen. Meidän kohdalla uskoin Kertun suhtautuvan uuteen tilanteeseen hyvin, joten en stressannut asiasta emmekä sen kummemmin valmistautuneet. Toki otin selvää, miten vaikkapa vastasyntyneen ja koiran tutustuttaminen toisiinsa kannattaa tehdä jne.
Vauvan tulo taloon meni siis meillä aika hyvin. Todennäköisesti Kerttu vaistosi odotusaikana, että vatsassani on vauva koska hän usein tuli viereen makoilemaan ja laittoi päänsä vatsani päälle. Vaistosi tai ei, sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että kaikki meni sutjakkaasti. Kerttu oli aluksi tietenkin aika innoissaan ja ehkä vähän ihmeissäänkin. Kaikessa piti saada olla mukana. Kerttu yritti päästä aina paikalle, kun vauva itki. Myös yöllä! Portin asentaminen makuuhuoneen ovelle helpotti aika paljon kaikkia. Pikkuhiljaa Kerttu oppi, että hänen ei tarvitse olla jokaisessa vauvan hoitotilanteessa hälytysvalmiina. Kaikki vauvan tavarat piti haistaa ja tutkia aina, kun uusia otettiin kaapista esille. Vauvan lelut olivat parhaita ikinä ja monet lelut olivatkin jo olleet Kertulla käytössä ennen kuin niitä vauvalle esiteltiin. Otimme Kerttua mukaan eri tilanteisiin aina kun mahdollista.
Vaipat kiinnostivat Kerttua, olivatpa ne sitten puhtaita tai eivät. Edelleen vaipat täytyy laittaa heti pois näkyvistä, jotta Kerttu ei niihin pääse käsiksi. Kaikki rätit ja harsot, missä oli rintamaidon hajua, olivat Kertun mieleen. Kerran Kerttu oli löytänyt rintakumin, jota aluksi käytin, ja popsinut sen suihinsa. Sen ulos tuleminen hieman aiheutti huolta ja stressiä, mutta hienosti Kertun keho sen lopulta hoisi ulos pienissä erissä liman saattelemana. Suoliston kautta kehosta poistuvat toksiinit aiheuttavat saman reaktion eli elimistö suojelee itseään muodostamalla liman toksiinien päälle, jotta ne saadaan turvallisesti ulos. Tästä voi oppia lisää tutustumalla Rotational Monofeeding-ruokintamalliin.
Muutaman kerran jos vauvan itku ei ole nopeasti loppunut, Kerttu on ilmoittanut ulinallaan, että "Palvelusväki hoi! Vähän vauhtia!" Hän on todella lempeä vauvaa kohtaan. Jos lenkillä rattaista kuluu ääntä, Kerttu tulee katsomaan, että mikä on hätänä. Kerttu myös kulkee hienosti rattaiden kanssa, kun ottaa huomioon, että sen eteen ei olla tehty harjoituksia.
Nyt, kun meillä aletaan lähestyä taaperoikää ja vauva liikkuu vauhdilla joka suuntaan, on pitänyt kiinnittää enemmän huomiota turvallisuuteen. Kertun ruokailutilanteet on järjestetty niin, että Kertulla on aina ruokarauha. Jos keittiössä tehdään ruokaa, Kerttu saa seurata tätä portin takaa. Tämä siksi, että ruoka on Kertulle tärkeä asia ja Kerttu on ilmoittanut murahtelullaan, että parempi pysyä poissa. Koiran murina kannattaa aina ottaa vakavasti ja kunnioittaa sitä jottei koiran tarvitse vaikkapa seuraavalla kerralla ilmoittaa astetta kovemmin esim. puremalla. Pidämme myös huolen, että vauva ei leiki koiran kanssa, vaan aikuinen on aina välissä. Eläin on aina eläin ja vaikka se olisi kuinka ihana kultamussukka, se saattaa reagoida uudessa tilanteessa yllättävästi saaden aikaan pahaa jälkeä. Vauva ei myöskään ymmärrä vielä, että miten koiran kanssa ollaan ja mielestäni koiralta ei voi odottaa, että sen tarvitsisi sietää kaikkea vauvan toimintaa kuten vaikkapa karvoista vetämistä, sormen työntämistä kuonon reiästä sisälle tai lelun kanssa päähän kopauttamista. Emme siis jätä koiraa ja vauvaa edelleenkään kahdestaan ilman, että pystymme vahtimaan, mitä tapahtuu.
Mikäli vauvan ja koiran yhteiselo mietityttää ja haluat siihen rentoutta ja varmuutta niin itsellesi kuin koiralle, ota yhteyttä, autan mielelläni!
Kerttu poseeraamassa kesken nurmikon haistelun.